06 - 13 55 04 97

Reiskostenvergoeding

Reiskosten.

Vaak maak je als gastouder ongemerkt diverse kilometers. Denk hierbij aan het reizen met de auto of fiets naar school, opvanglocatie of supermarkt voor de gezonde boodschappen voor de opvangkinderen. Dit noemen we dan reiskosten en deze zijn, deels aftrekbaar. Dit houdt in dat je voor elke zakelijke kilometer die je voor je werk reist een vast bedrag van € 0,19 mag aftrekken. Dus niet de werkelijke kosten die je voor het reizen maakt. Het maakt daarbij niet uit van welk vervoermiddel je gebruik maakt (auto, trein, bus, fiets). De reiskostenaftrek geldt ook voor gastouders die in het kader van de regeling Dienstverlening aan huis bij de vraagouder in huis oppassen. Je kunt voor jouw kilometers een eenvoudige administratie bijhouden. Hiervoor heeft gastouderadvies ook wel een programma in Excel beschikbaar. Reken eerst via een website (ANWB.nl) of Googlemaps uit hoeveel kilometers de reisafstand naar bijvoorbeeld school, peuterspeelzaal of vraagouder is en hou vervolgens bij hoe vaak je de ‘reis’ hebt gemaakt. Noteer wel eenmalig ook het beginadres en plaats van bestemming. De afgelegde afstand om weer naar het beginadres te komen telt uiteraard ook mee.

Een andere mogelijkheid is dat je de kosten van de aanschaf van bijvoorbeeld een fiets als zakelijke kosten opvoert. Voorwaarde is dan wel dat je deze niet privé gebruikt. Anders krijg je te maken met een privé bijtelling. Je moet de fiets dan in 5 jaar afschrijven. Stel dat de fiets € 1000,- heeft gekost en vijf jaar meegaat, dan mag u vijf jaar lang elk jaar € 200,- afschrijven (=aftrekbare kosten per jaar). In dit geval mag u natuurlijk niet ook nog eens € 0,19 per kilometer aftrekken.

Ander punt van aandacht is dat je parkeertickets voor de auto niet meer als zakelijke kosten mag opvoeren op het moment dat je een vergoeding van € 0,19 per afgelegde kilometer ontvangt.

Mocht je meer willen weten over de reiskosten, mail dan naar koen@gastouderadvies.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *