06 - 13 55 04 97

Gastouders en de nieuwe wet minimumloon (2)

Minister Asscher wil uitbuiting van werkenden aanpakken en daarom besloot het kabinet dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon moet opleveren.

Deze wetgeving zou een probleem opleveren voor gastouders: zij worden verplicht om van élke vraagouder het minimumloon te ontvangen, terwijl die vaak tegelijkertijd hun kind brengen. Gastouders moeten daardoor een veelvoud van het minimumloon vragen en prijzen zichzelf zo uit de markt.

Het goede nieuws is dat Minister Asscher een uitzondering heeft gecreëerd voor gastouders die in hun eigen woning kinderen opvangen. Gastouders​ die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen, hebben een grote kans om vanaf 1 januari 2018 hun werk te verliezen. Volgens nieuwe regelgeving moeten zij dan van élke vraagouder het minimumloon ontvangen. De meeste vraagouders kunnen dit niet opbrengen en bestaat de kans dat ze zullen stoppen met de opvang.

Belangenverenigingen willen nu dat er ook een uitzondering komt voor gastouders die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen. Zij moeten wel recht krijgen op het minimumloon, maar niet per vraagouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *