06 - 13 55 04 97

Onze kijk op uitspraak Gerechtshof over gastouder als ondernemer

Uitspraak van het Gerechtshof over gastouder

In augustus 2016 is er door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak gedaan richting een gastouder over haar zelfstandig ondernemer zijn. De uitspraak van het Gerechtshof over gastouder als ondernemer in deze casus vind je hier. Aangezien het veelvuldig op Social Media gedeeld is, kan ik me enige ongerustheid bij jullie als gastouder voorstellen.

Wat is het geval? Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een specifieke uitspraak gedaan over het ondernemerschap voor betreffende gastouder. De belastinginspecteur in haar regio is van mening dat een gastouder geen zelfstandig ondernemer is. Gebaseerd op de onderliggende contracten met het Gastouderbureau. Op de beslissing van de belastinginspecteur heeft deze gastouder bezwaar aangetekend en hieruit volgde een rechtszaak. In eerste instantie werd de gastouder in haar gelijk gesteld.

Hoger beroep

Echter in het hoger beroep, ingesteld door de Belastingdienst, heeft zij nu deze zaak verloren. Hierdoor wordt ze niet als zelfstandig onderneemster beschouwd. Het Gerechtshof is van oordeel “dat de gastouder dusdanig afhankelijk is van haar opdrachtgevers, zijnde de gastouderbureaus, dat niet kan worden geoordeeld dat zij over de voor het ondernemerschap noodzakelijke zelfstandigheid beschikt.”

Zelf heb ik in de afgelopen periode ook gesprekken hierover gevoerd met de inspecteur van de Belastingen. In beide gevallen werd aangegeven dat de betrokken gastouder als zelfstandig onderneemster wordt gezien. Let op: dit is een uitspraak voor die betreffende gastouder. Dit betekent niet dat dit voor iedereen geldt! Iedere gastouder is immers uniek.

Wat als de Belastingdienst bij jou aanklopt?

Mocht de Belastingdienst bij jou aankloppen om aan te geven dat je niet meer als onderneemster wordt gezien. Op basis van de uitspraak van het Gerechtshof over gastouder zoals in deze casus, schakel dan gastouderadvies.nl in. We kunnen dan de situatie beoordelen op basis van feiten. Indien het geen zin heeft om bezwaar aan te tekenen, zullen er ook geen kosten in rekening worden gebracht. No cure no pay.

Tip! Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, mocht je een brief krijgen van de Belastingdienst, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je je zaken op orde hebt. Zorg dat je kunt aantonen dat je als zelfstandig onderneemster moet worden gezien, dit houdt o.a. in:

  • Hou een goede urenadministratie bij en zorg dat je jaarlijks 1.225 uur werkt.
  • Laat zien dat je zelf de klanten werft, dit kan door middel van een website, facebookpagina of andere vorm van reclame uitingen. Toon in ieder geval aan dat je niet afhankelijk bent van het gastouderbureau voor nieuwe klanten. Je mag best klanten krijgen via het gastouderbureau, maar zorg in ieder geval zelf ook voor klanten.

Maar er gelden natuurlijk veel meer criteria. Wil je weten welke, of heb je een brief ontvangen? Schakel dan gastouderadvies.nl in. Dit kan door te mailen naar: koen@gastouderadvies.nl. We zullen dan samen alles er aan doen om de inspecteur van de Belastingen te overtuigen om jou als zelfstandig onderneemster te zien. Mocht je geen brief ontvangen, dan blijft alles hetzelfde en blijf je vooralsnog gewoon onderneemster voor de inkomstenbelasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *